Učinki

Delo z ayahuasco ni nadomestilo za medicinske, psihiatrične ali psihoterapevtske terapije, a lahko dopolnjuje terapevtski proces in podpre posameznikovo osebno rast. Učinki ayahuasce lahko vključujejo spremembo zaznave realnosti in načina razmišljanja, vizije (abstraktnih motivov ali jasne podobe in scenarije), intenzivnejša čustva, dostop do podrobnosti že pozabljenih spominov, paranormalne pojave, strah in težka čustva (nekatera so povezana z blokadami v telesu in lahko povzročijo bolečine in napetosti), introspekcija, predporodne ali transpersonalne izkušnje (v katerih se lahko podoživi smrt in ponovno rojstvo).

Na fizični ravni se lahko pojavijo slabost, bruhanje, občutek mraza, ščemenje, zvonjenje v ušesih, vrtoglavica, diareja, drgetanje, potenje, ataksija(motena usklajenost gibov) in v redkih primerih nezavest. Včasih se lahko zgodi, da niso prisotni nobeni učinki vizij. To ne pomeni, da ayahuasca nima učinkov na drugih ravneh. Izkušnja je bolj intenzivna, če so oči zaprte. V težavnih trenutkih je najbolje dihati počasi in globoko, se prepustiti pesmim (ikaro) in zaupati procesu, čez katerega vas pelje ayahuasca.

Ayahuasca izkušnja ni linearna, ampak poteka preko različnih faz, nekatere so bolj prijetne, celo evforične, druge so težje. Občasno se lahko zaznajo simptomi mentalnih bolezni, kot so sumnjičavost, paranoja ali blodnje (npr. verjamete, da vas opazuje ves svet ali da se nekaj dogaja samo zaradi ali za vas). Popolnoma normalno je, da se med obredom izmenja več valov takšnih čustev, ki ponavadi hitro minejo. To so čustva, ki jih v sebi doživljamo v različnih trenutkih našega življenja. Čeprav so neprijetna, pa soočenje z njimi pomeni, da jih lahko tudi sprostimo.