O avtorici

Erika Oblak se je pred petnajstimi leti odločila zapustiti podjetniško okolje in začela sodelovati z okoljskimi nevladnimi organizacijami. Prizadeva si za učinkovito rabo naravnih virov in globalno pravičnost.

erika-oltarFoto: Bojan Matjašič

Po spletu naključij je zašla v deževne gozdove gornjega porečja Amazonke v Peruju, kjer se je od leta 2006 učila dela z rastlinami učiteljicami. Našla je pot do Percya Garcie Lozana, ki ostaja njen učitelj do danes. Percy nadaljuje družinsko tradicijo, ki obsega široko paleto različnih znanj. Pri njem je neprekinjeno preživela dve leti. Preko procesa številnih postov ob rastlinah učiteljicah jo je počasi in potrpežljivo vodil do poglobljenega razumevanja spremenjenih stanj zavesti in drugih realnosti. Je maestra ayahuasquera.

Ayahuasca ji je postopoma razkrivala zgodbo, ki presega zgodbo kateregakoli posameznika. Uči nas o tem, kako smo povezani ne le z naravo in planetom, pač pa tudi eden z drugim. Tako je nastala zgodba, ki jo je zapisala v knjigi Čas je zdaj. V zadnjih desetletjih ayahuasca prihaja iz deževnih gozdov v naše domove in nam skuša pomagati, da se spremenimo tako, da bomo to povezanost čimprej pričeli tudi živeti.

Novembra 2017 je predavala v Ljubljani skupaj z Mino Paš, psihoterapevtko in doktorico medicine, vodjo prve raziskave o ayahuasci v Sloveniji. Naslov predavanja: Ayahuasca: tradicija, raziskave in nujnost dialoga

O njenih izkušnjah in o izzivih, ki stojijo med njihovo in našo kulturo, se je oktobra 2017 na Radiu Študent pogovarjala z Matejem Jankovićem.

 

Leta 2009 je bila gostja Krešimira Mišaka v oddaji Na rubu znanosti (HRT), posvečeni ayahuasci.