Varnost

Znanstvene raziskave kažejo, da je uživanje ayahuasce v nadzorovanem okolju varno, a ima pri ljudeh z resnimi fizičnimi ali psihološkimi težavami lahko neželene akutne učinke kot so napad panike, depersonalizacija in v nekaterih kroničnih primerih (čeprav zelo redko) anksioznost, depresonalizacija, delirij in psihoza. Okolje, ustrezna priprava in integracija so ključni za zniževanje tveganj na najmanjšo možno mero.

Ayahuasca se ne priporoča ljudem z resnimi kardiovaskularnimi težavami, resnimi težavami z visokim krvnim tlakom, psihiatričnimi težavami, nedavnimi zlomi ali operacijami, epilepsijo ali v času nosečnosti.

Ayahuasco je tvegano kombinirati z nekaterimi vrstami hrane, farmacevtskih zdravil in drogami. Liana Banisteriopsis caapi (ayahuasca) je inhibitor monoaminooksidaze (MAOI).  MAOI blokirajo delovanje encima monoaminooksidaza, ki v telesu odstrani / razgradi odvečne tiramine. Tiramin pa je amino kislina, ki pomaga uravnavati krvni tlak. Tiramin lahko doseže nevarno raven, če se skupaj z MAOI uživa hrana, ki vsebuje tiramine. Zadostuje varovalna dieta 24 ur pred in po zaužitju ayahuasce.

V primerjavi z interakcijami s hrano, katerih posledice niso resne, so interakcije s farmacevtskimi zdravili (vključno z nekaterimi zdravili v prosti prodaji in določenimi zelišči) lahko zelo tvegane. Kombinacija MAOI in drugih agonistov ali prekuzorjev serotonina je lahko nevarna za nastanek serotoninskega sindroma.

Rekreativne droge, ki so zelo tvegane v kombinaciji z ayahuasco: kokain; amfetamini (meth-, dex-, amfetamin), efedrin, MDMA (Ecstasy), MDA, MDEA, PMA; opiati (heroin, morfin, kodein in še posebej opij); dekstrometorfan (DXM), muškatov orešček. Prepovedane ali rekreativne droge, ki so lahko tvegane v kombinaciji z MAOI: meskalin (vsak fenetilamin), barbiturati, alkohol, kratom, kava. Zelo tvegano je v kombinaciji z ayahuasco uživati sintetične ali pol-sintetične opioide (Buprenorfin – zdrugimi imeni: Subutex, Subuxone, Temgesic, Buprenex, Norspan, Butrans; Metadon – z drugimi imeni: Symoron, Dolophine, Amidone, Methadose, Physeptone, Heptadon)

Tukaj so podrobnosti o tveganjh v povezavi s hrano, zdravili in rekreatvinimi drogami v slovenščini.