Ayahuasca

Ayahuasca je pripravek, ki prihaja iz porečja Amazonke. Pripravljen je iz najmanj dveh rastlin. Osnova je vedno ovijalka ayahuasca (Banisteriopsis caapi), po kateri ima pripravek tudi ime. Druga pa je večinoma chacruna, ki spada v rod Psychotria (po navadi Psychotria viridis). Chacruno lahko nadomešča tudi chaliponga oziroma chacropanga (Diplopterys Cabrerana). Obe rastlini vsebujeta DMT (dimetil triptamin). Če DMT zaužijemo oralno, ga v želodcu razkroji encim MAO. Beta-karbolin v liani ayahuasca deluje kot MAO inhibitor tako, da se DMT, ki ga vsebujeta chacruna ali chaliponga, lahko absorbira v krvni obtok. DMT je mednarodno prepovedana substanca, ki povzroči psihoaktivne učinke ayahuasce.

Številne sestavine ayahuasce so kemično podobne nevrotransmiterjem, na primer serotoninu, ki naravno nastajajo v telesu in vplivajo na osrednji živčni sistem. Serotoninu in drugim nevrotransmiterjem molekularno podobne sestavine se pogosto pojavljajo v naravi.

Več informacij o pripravku v slovenščini najdete na straneh Psihedeličnega društva Slovenije tukaj in na straneh organizacije ICEERS v angleščini tukaj.